Copyright © Heemkring Wieze 2000-2022. Website by Rik Vermeir & Luc Verleysen(Myrmo).
  Geachte bezoeker,

  Wij zijn als heemkring van Wieze bijzonder verheugd u onze website voor te stellen.
  Met deze website willen we onze werking én ons prachtig dorp Wieze nog meer visualiseren en de bezoeker op de hoogte houden van onze activiteiten. We willen heel dynamisch het contact onderhouden met onze leden en sympathisanten en staan open voor suggesties. Elke tip, opbouwende kritiek of goed idee wordt in dank aanvaard en minstens ernstig genomen.
  Er valt immers véél te doen rond heemkunde en erfgoed in het bijzonder.
  Via onze website heeft u de mogelijkheid om in contact te treden met het bestuur, kan u publicaties bestellen, lid worden, foto’s bekijken en downloaden en nog veel meer.

  Wij wensen u veel surfplezier.

   

  Oudheidkundige Kring H.H. Salvator Wieze

   

 


 • 2021
 • Willy Van Hove (1936 – 2021)
  Op zondag 4 april 2021, paaszondag, overleed Willy Van Hove, sinds meer dan 20 jaar bestuurslid van onze kring. Willy werd geboren te Wieze op 5 maart 1936. Omwille van beroepsredenen verliet hij zijn geboortedorp, doch zou er samen met zijn echtgenote na hun pensionering terugkeren.
  Na het overlijden van zijn vrouw kwam hij, op vraag van toenmalig voorzitter wijlen Gilbert De Wolf, de bestuursploeg vervoegen.
  Al snel zette hij zich actief in binnen de vereniging: hij kreeg zijn eigen ronde voor het ronddelen van ons tijdschrift, hielp met de tentoonstellingen, was aanwezig bij alle activiteiten en nam deel aan uitstappen. Hij werd de vaste waarde waarop we konden rekenen om onze promotiestand te bemannen bij onze tentoonstellingen. Maar hij nam ook andere taken op zich: uren heeft hij doorgebracht in ons lokaal met het ordenen en klasseren van documenten en tijdschriften.
  Tijdens de bestuursvergaderingen bracht hij zijn visie naar voor, op zijn eigen rustige manier: het ene woord niet hoger dan het andere. Elke taak die hem werd toevertrouwd voerde hij minutieus en geduldig uit.
  Gedurende jaren was hij ook voorzitter van de Cel Cultureel Erfgoed in Lebbeke. Hij werd ook ingeschakeld bij de jaarlijkse meiboomplanting. Samen met zijn vriendin hebben ze jaren geholpen bij het uitbaten van het gelegenheidscafé. Zelf kon hij ook best een biertje smaken: Willy was zeker op dat vlak een levensgenieter.
  Tot op het laatste heeft hij zich ingezet voor de kring. Kleine klusjes die hij van thuis uit kon verrichten konden we aan hem toevertrouwen.
  Op zaterdag 10 april hebben we afscheid genomen van hem. Willy was een voorbeeld van vriendschap binnen onze vereniging. Wij koesteren goede herinneringen aan hem en zullen zijn gezelschap missen. • April 2021
  De twintigste editie van de Erfgoeddag 2021 - 24 en 25 april - gaat dit jaar in Wieze niet door wegens de gekende omstandigheden.

 • Maart 2021
  In maart 2021 verscheen ons ledenboekje nr. 106 en staat geheel in het teken van Poeliers van Wieze.